150 години безсмъртие
150 години безсмъртие: Гражданството на Мездра почете паметта на Апостола на свободата Васил Левски
С поклонение пред бюст-паметника на Васил Левски на 19 февруари гражданството на Мездра отдаде почит към паметта и делото на Апостола на свободата. Организатор на събитието, което беше посветено на 150-ата годишнина от гибелта на националния герой, бе Община Мездра.
По инициатива на родолюбеца Евгени Кучков на почетна стража пред паметника на Апостола, пременени в гвардейски униформи, застанаха десетокласниците в СУ „Иван Вазов“ Денислав Димитров и Пламен Петков.
„19 февруари е дата, която всяка година ни събира пред паметника на Васил Левски, за да почерпим вяра от вярата на героя, че бъднините на България ще бъдат по-добри от миналото й, каза при отриването на възпоменателната проява Светла Дамяновска, главен експерт „Културно наследство и религиозни дейности“ в Община Мездра. Че Родината ще пребъде, че всяко усилие за преодоляване на предизвикателствата на епохата си заслужава.“
„Уважаеми съграждани, скъпи гости, деца, ученици и учители, благодаря ви, че днес сме заедно тук, пред паметния знак на Апостола, за да отбележим една от най-тъжните дати в българската история, заяви в приветствието си кметът на Мездра Иван Аспарухов. Една дата, която е исторически факт, но по-важното е какви размисли поражда в нас тази дата. По-важен е примерът на Апостола, че когато човек тръгва да се бори за свободата на своите сънародници, трябва първо той да е свободен и да има идеал.
И ако идеалът на Апостола е, след извоюване на свободата, да изградим една „Свята и чиста република“, как може да сравним този идеал с днешните ни усилия, когато трябва да изградим една развиваща се и просперираща България? Днешните ни усилия не представляват нищо като чисто физически жертви, но изискват същия консенсус и същата воля. Сигурен съм, че, рано или късно, това ще се случи – ако следваме примера на Апостола. Когато разберем, че днес ни трябват не физически, а политически жертви, трябва ни политическо разбиране и трябва да бъдем начело на усилията на младите хора да променят нашата държава.
Затова, скъпи приятели, нека да отбележим тази тъжна дата. Не за празник, а за спомен. Нека да е вечен примерът на Апостола, на стремежа му към свобода! Нека в сърцата на всички нас – и най-вече на децата – споменът за неговата саможертва в името на България да бъде вечен! Да живее България!
Поетичен рецитал под наслов „Апостоле, прости ни!“ изнесе Група за художествено слово с ръководител Лилия Христова към Център за подкрепа за личностно развитие. Осмокласникът Илиян Йончев от ПГ „Васил Левски“ изпълни стихотворението на Недялко Йорданов „На Левски“, а рецитатори от Клуб „Умението да говорим пред публика” при СУ „Иван Вазов” с ръководител Николай Савов – откъс на монологичната поема на Петър Динчев „Васил Левски”.
Тематичната програма допълниха „Песен за Апостола“ и „Вятър ечи, балкан стенe“ в изпълнение на Вокална група „Детски свят“ с художествен ръководител Анета Петкова и „За моята България“, изпълнена от Лилия Костова.
С падане на колене и едноминутно мълчание присъстващите почетоха паметта на Апостола на свободата.
Венци и цветя на признателност поднесоха представители на Община Мездра и на Общинския съвет, ПГ „Васил Левски“, Пенсионерски клуб „Мездрея“ и ВМРО – Мездра. Цветя пред бюста на Апостола положиха множество граждани, деца и ученици. Сред тях беше и почетният гражданин на общината Пенка Георгиева – главен инициатор и спомоществовател за изграждането на паметника през 2015 г.
Мирослав Гетов.
снимки: Павел Петров

Presets Color

Primary
Secondary